Radnóti Miklós Nem Tudhatom Verselemzés - Radnóti Miklós 1909-1944 - Irodalom Kidolgozott Érettségi Tétel - Érettségi.Com

Ragyogó rügyön álldogál a nap, indulni kész, arany fején kalap. Fiatal felhő bontja fönt övét s langyos kis esőt csorgat szerteszét, a rügy kibomlik tőle és a nap pörögve hull le és továbbszalad. A játékos költő pillanatnyi vidám hangulatát rögzíti a vers. Már a cím is ezt ígéri, hiszen az április hónaphoz, főleg április elsejéhez a beugratások, tréfálkozások, a vidámság hangulata társul. De a bolondok hónapja elnevezés vonatkozik az időjárásra is. A népi megfigyelés szerint az "r" betűs hónapok sorába tartozik, "márpedig amelyik hónapban "r" betű van, annak nem kell hinni, mindegyik szeret az ember bőrivel figurázni". A hónap nevének hivatalos magyarázata szerint áprilist Mars isten kedveséről, Venusról, a szerelem és szépség római istennőjéről nevezték el, Venust ugyanis Aperirének is hívták. A név a latin aperire szóból származik, melynek jelentése "megnyitni", ami utalás az ekkor kinyíló természetre. Bolondos, tréfálkozó, idilli hangulat hatja át a költemény egészét, s ott izzik benne a természet újjászületésének derűje.

  1. Radnoti miklós nem tudhatom verselemzés
  2. Radnóti Miklós: Éjszaka - verselemzés vázlata - I. Műfaja - dal 1 ... - A könyvek és a pdf dokumentumok ingyenesek

Radnoti miklós nem tudhatom verselemzés

radnóti miklós nem tudhatom radnóti miklós nem tudhatom elemzés radnoti miklos nem tudhatom verselemzes

Radnóti Miklós: Éjszaka - verselemzés vázlata - I. Műfaja - dal 1 ... - A könyvek és a pdf dokumentumok ingyenesek

A kitüntetett idő a kétféle ősz: "a régi, díszes őszők" és a jelen "lusta ősze". Végig az ősz idődimenziójában marad a lírai én, csakhogy a múltat idéző ősz, mely elé minősítésként "a régi, díszes" jelzőt illeszti a költő, az értéktelítettség, a biztonság értékei társulnak, ellentétben a vers jelenének őszével, amelyben a fenyegetettség az értékpusztulás válik egyre fájdalmasabbá. Az értéktelítettség és értékvesztettség ellentéte visszatérő motívumokban teszi feszültté a költeményt. A versfelütés: "Már arrafelé is őszül, ahol/ a szabadság zászlai hullanak", a "már" időhatározószó és az "is" hozzátoldó értelmű kötőszó révén azt az érzést kelti az olvasóban, hogy a vers egy elhallgatott gondolat folytatása, s ugyanakkor egy már megindult, pusztulást hozó folyamat fokozatos terjedése következik. Már itt, a versfelütésben megjelenik az ősz, a vers központi motívuma, mely a lírai hagyományban az elmúlás, a pusztulás, a halál közelségének az archetípusa. A "szabadság zászlainak" hullása pedig a zsarnokság győzelmét sugallja.

Az ellentmondásos, kiismerhetetlen már-már isteni lényegű kedves érzékletes szinesztézikus képekben jelenik meg. Elkomoruló hangulatát a "hosszan zengő", mély magánhangzó zengéséhez hasonlítja. A szerelemféltés aggodalma érződik ki a záró sorok vallomásából: "mosolyból fényes/ hurkokat rajzolgatok köréd". Mintha csak azért létezne, hogy megszépítse, fényt, játékot lopjon a kedves életébe. Az áradó vallomás, a színek, az ízek, a hangok keverékéből állítja össze az impresszionista portrét. Erőltetett menet Bolond, ki földre rogyván fölkél és újra lépked, s vándorló fájdalomként mozdít bokát és térdet, de mégis útnak indul, mint akit szárny emel, s hiába hívja árok, maradni úgyse mer, s ha kérdezed, miért nem? még visszaszól talán, hogy várja őt az asszony s egy bölcsebb, szép halál. Pedig bolond a jámbor, mert ott az otthonok fölött régóta már csak a perzselt szél forog, hanyattfeküdt a házfal, eltört a szilvafa, és félelemtől bolyhos a honni éjszaka. Ó, hogyha hinni tudnám: nemcsak szivemben hordom mindazt, mit érdemes még, s van visszatérni otthon; ha volna még!
  • Ekodiár plusz használata
  • Radnóti Miklós élete és főbb műveinek elemzése
  • Radnóti nem tudhatom vers
  • Sajtos-fokhagymás brokkoli receptje | Mindmegette.hu
  • Tatabánya operátor állás hirdetési oldalak online
  • Radnóti miklós bájoló verselemzés
  • Fedett terasz – 1 rész – Hobbiasztalos

Radnóti Miklós: Nem tudhatom… 2008. 08. 15. Készítő: Verspatikus Nem tudhatom, hogy másnak e tájék mit jelent, nekem szülőhazám itt e lángoktól ölelt kis ország, messzeringó gyerekkorom világa. Belőle nőttem én, mint fatörzsből gyönge ága s remélem, testem is majd e földbe süpped el. Itthon vagyok. S ha néha lábamhoz térdepel egy-egy bokor, nevét is, virágát is tudom, tudom, hogy merre mennek, kik mennek az uton, s tudom, hogy mit jelenthet egy nyári alkonyon a házfalakról csorgó, vöröslő fájdalom. Ki gépen száll fölébe, annak térkép e táj, s nem tudja, hol lakott itt Vörösmarty Mihály, annak mit rejt e térkép?

March 5, 2023, 12:34 am